CUM ALEGEM UN SISTEM DE INCALZIRE?

PENTRU A AVEA UN CONSUM REDUS, SISTEMUL DE INCALZIRE AL CASEI DVS TREBUIE :

  • Sa foloseasca un sistem cu inertie termica (acumulare caldura si cedarea ei treptata - ex: radiatoare de fonta mai economice decat radiatoare de otel , soba fata de semineu)
  • Sa fie automatizat superior cu functii inteligente de reducere consum
  • Sa foloseasca o resursa inepuizabila (electricitatea obtinuta din aer, apa, soare, nuclear) pentru a nu-i creste semnificativ pretul in timp din cauza epuizarii resursei
  • Sa detina putere instalata mai mica cu 30% (sa aibe eficienta energetica - mai jos explicatii) aceasta micsoreaza consumul sistemului de incalzire si investitia in bransament sau in resursa de regenerare (panouri fotovoltaice, eoliene). Aceasta caracteristica nu o au sitemele pe radiatoare.
  • Sa fie sanatos si sa aduca confort termic si psihic, nu toate sistemele din piata sunt sanatoase.



COMPARATIE PE CRITERII DIFERITE SISTEME DE INCALZIRE pentru CASA 140 MP

Studiul a fost realizat pentru o casa de 140mp , consumul este raportat in procente pe minus (pentru cele mai economice decat sistemele AMASS) sau pe plus (pentru cele mai scumpe in consum fata de sistemele AMASS).

Poza Amass alege sistem de incalzire

Detalii : Pentru completarea studiului s-au folosit informatii care au fost extrase de la minim 2-3 oferte de pe fiecare tip de sistem dat de furnizorii din piata.
Prezentele date despre investitie si consum sunt conforme datelor furnizate de companiile de profil care comercializeaza aceste sisteme.
Acolo unde datele au diferit semnificativ datorita tipurilor de brand diferite s-a stabilit un pret mediu atat pentru investitie cat si pentru consum.
Pretul de investitie la fiecare sistem reprezinta: materiale, manopera si echipamente, total investitie necesar ca solutie completa pentru incalzirea casei (ex: centrala, tevi, radiatoare, manopera).
Criteriile de selectie (coloana stanga) reprezinta gama de criterii necesare pentru alegerea corecta a unui sistem de incalzire.
Explicatiile se regasesc sub tabel.

In concluzie pentru a avea un consum redus sistemul de incalzire:

  • Trebuie sa foloseasca un sistem cu inertie termica (acumulare caldura si cedarea ei treptata - ex: radiatoare de fonta mai economice decat radiatoare de otel)
  • Trebuie sa fie automatizat si daca se poate sa aibe functii inteligente de reducere consum
  • Trebuie sa foloseasca o resursa inepuizabila (electricitatea obtinuta din aer, apa, soare, nuclear) pentru a nu-i creste semnificativ pretul in timp din cauza epuizarii resursei
  • Trebuie sa aiba calitatea de a avea cu 30% putere instalata mai mica (eficienta energetica - mai jos explicatii) aceasta micsoreaza si consumul si investitia in bransament/independenta energetica
Principii de alegere a sistemelor de incalzire
Sistemul de incalzire trebuie sa fie un sistem care foloseste o cantitate mai mica de energie (combustibil resursa pentru acoperirea necesarului termic)

Sistemul de incalzire trebuie sa fie un sistem care foloseste o cantitate mai mica de energie instalata( resursa pentru acoperirea necesarului termic)

Conform normativelor singure le sisteme de incalzire cu eficienta energetica sunt sistemele prin radiatie (incalzire in pardoseala), acestea necesitand putere instalata (resursa) cu pana la 30% mai putina decat daca s-ar folosi un radiator in acea incapere. Astfel pentru o c asa de 140 mp necesarul pentru incalzire in pardoseala este in jur de 10-12 kw in timp ce la incalzirea cu radiatoare necesarul termic calculat ajunge la 14 – 16 kw.
Fiecare KW economisit reprezinta 1500 euro economisiti in 3 mp panouri fotovoltaice, in plus scade si pretul bransamentului de energie electrica. Cu tehnologia AMASS exista posibilitatea ca pentru o casa de 140 mp sa se poata folosi ca putere simultana

Sistemul de incalzire trebuie sa fie un sistem care foloseste o cantitate mai mica de energie (combustibil resursa pentru acoperirea necesarului termic)

Explicatia e simpla: calcul putere instalata = necesarul termic = calcul pierderi de caldura prin toate elementele constructive ale incaperii (tavan, pereti, pardoseala, usi, ferestre). Conform normativ instalatii termice, calculul se face pentru toate elementele constructive a caror temperatura la fata interioara (fata dinspre incinta incalzita) este mai mica decat temperatura de calcul pozitionata in centrul camerei (legea termodinamicii a transferului termic ). In cazul incalzirii in pardoseala intodeauna temperatura de la fata pardoselii va fi mai mare decat temperatura din centrul camerei, in acest caz calculul pierderilor de caldura nu se mai face prin pardoseala. Asa cum stim pierderile energetice sunt in general intr-o casa cam 20-30% acoperis, 20-30% pardoseli si restul prin pereti.

Sistemul de incalzire trebuie sa fie un sistem care foloseste o cantitate mai mica de energie (combustibil resursa pentru acoperirea necesarului termic)

In concluzie necesarul termic = putere instala intr-o incapere cu incalzire in pardoseala este mai mica cu 20-30% decat in aceeasi incapere insa cu un radiator. Franta in anii 60, in urma unei crize de resursa energetica a ales sistemul de incalzire electrica in pardoseala tocmai pentru acest aspect de rducere putere instalata. Aceasta caracteristica a acestor sisteme de incalzire in pardoseala este importanta pentru micsorarea costului de consum si micsoreaza investitia celor care doresc sa foloseasca panouri fotovoltaice sau alte sisteme de energie regenerabila.

Sistemul de incalzire trebuie sa foloseasca un combustibil resursa inepuizabila

Sistemul de incalzire trebuie sa foloseasca o resursa inepuizabila (soare, vant, nuclear, hidraulic care se vor converti in energie electrica)

Resursele naturale sunt epuizabile in timp (lemn,carbune, gaz, petrol etc).

Electricitatea este privita ca o resursa scumpa insa daca privim statistica de mai jos constatam ca unitatea de gaz (mc) a crescut de 4 ori fata de unitatea electrica (kwh) deoarece este o resursa epuizabila in timp si in mod logic pretul va fi crescator in timp ca medie desi pot exista fluctuatii scurte in functie de politica financiara a pietii. Dupa inceperea crizei energetice din 2021, in preturile subventionate de stat cresterea gazului a fost 100 % (de la 0, 15 ron la 0,31 ron ) in timp ce energia electrica a crescut cu 51% (de la 0,38 la 0,77 ron /kwh). Resursele inepuizabile din natura sunt cheia pentru un cost consum mic comparativ cu resursele inepuizabile , vedeti mai jos

Resursele inepuizabile din natura sunt cheia pentru un cost consum mic comparativ cu resursele inepuizabile.

Tabel Gaz

Sistemul de incalzire trebuie sa fie un sistem bazat pe inertie termica (acumularea caldurii si cedarea ei treptata)

Inertia termica contribuie decisiv la scaderea consumului, ORICE SISTEM DE INCALZIRE ECONOMIC ESTE UN SISTEM CARE FOLOSESTE INERTIA TERMICA !

Exemple ar fi: sobele, orice sistem care foloseste incalzirea in pardoseala, radiatoare cu roca vulcanica (roca vulcanica este roca cu inertia termica cea mai ridicata, este folosita si la saune), suprafete radiante (incalzirea in pardoseala).

Sistemul de incalzire trebuie sa fie un sistem bazat pe inertie termica
Sistemul de incalzire nu trebuie sa foloseasca combustia (arderea unui combustibil)

Sistemul de incalzire nu trebuie sa foloseasca combustia (arderea unui combustibil)

Sunt cele mai periculoase sisteme de incalzire, pot produce cele mai periculoase situ atii pentru siguranta omului (explozii, asfixiere, inundatii, incendii). Sistemele cele mai uzitate sunt cele pe centrale termice (arderea unui combustibil) cu agent termic. Aceste sisteme produc si cele mai periculoase situatii.

Trebuie alese sistemele care folosesc energia electrica, aceasta nefiind produsa prin combustie, ardere ci prin transformarea energiei soarelui, vantului, apei, nucleara in energie electrica.

Sistemul de incalzire trebuie sa  aiba sursa de propagare a caldurii cat mai aproape de pardoseala

Sistemul de incalzire trebuie sa aiba sursa de propagare a caldurii cat mai aproape de pardoseala

Sistemul de incalzire trebuie sa aiba sursa de propagare a caldurii cat mai aproape de pardoseala, care sa produca confort termic cat mai aproape de confortul termic ideal al copului omenesc. (vezi grafic)

Regula nr 1 in instalatiile de incalzire este ca aerul cald sa vina de jos iar aerul rece de sus (de aceea instalatiile de aer conditionat sunt pozate sus). Conform specialistilor s-a calculat cum ar trebui sa se miste aerul cald in incapere pe inaltime pentru ca corpul uman sa fie in perfect confort termic.

In graficul de mai jos se vede curba termica ideala a corpului omenesc si 2 cube : miscarea aerului cu radiatoare si miscarea aerului cu incalzire in pardoseala. Se observa raportarea acestor 2 curbe la curba termica ideala.

Sistemul de incalzire trebuie sa fie sanatos sa nu produca prin functionare efecte secundare negative asupara sanatatii!

Este un criteriu neluat in seamna si care isi produce efecte care ne afecteaza viata noastra si a copiilor nostrii. Un exemplu ar fi radiatia cu infrarosii care pe perioade scurte de timp sunt benefice sanatatii, cu indrumare medicala dar care pe termen lung creeaza grave probleme de sanatate.

Sistemul de incalzire trebuie sa  aiba sursa de propagare a caldurii cat mai aproape de pardoseala

O alta problema sunt sistemele care ridica praful si creeaza curenti de aer (sistemele care au sursa de incalzire sus). Praful este miscarea particulelor fine de pamant datorata curentilor de aer. Curentii de aer se creeaza datorita diferentelor de temperatura pe orizontala (in natura cand se intalnesc 2 fronturi de temperatura diferite se creeaza curentii de aer, vanturi etc). Daca in incapere avem pe un perete in dreptul unui corp de incalzire o temp de 30-40 C iar pe peretele opus la aceeasi inaltime avem o temperatura de 20-25 C aceasta diferenta de temperatura creeaza curenti de aer care antreneaza particulele de praf.

Praful nu se ridica din cauza caldurii si nici din cauza diferentelor de temperatura pe verticala! (daca puneti o carpa cu praf pe un radiator cald veti constata ca particulele de praf nu se ridica). Diferentele de temperatura pe verticala nu creeaza curenti de aer, de aceea exista fenomenul de neclintire a corabiilor, desi intre straturile stratosferei pamantului exista permanent diferente de temperatura, diferente care nu dau nastere la curenti de aer (lipsa vantului).

Sistemele de incalzire care asigura o temperatura uniforma in orizontala camerei (ex: sisteme de incalzire in pardoseala), deci fara diferente de tempeartura pe orizontala si in concluzie nu se genereaza curenti de aer, sunt sistemele care antreneaza cel mai putin praful, sunt ideale si pentru spitale.

Sistemul de incalzire trebuie sa  aiba sursa de propagare a caldurii cat mai aproape de pardoseala
Sistemul de incalzire trebuie sa beneficieze de automatizare performanta

Sistemul de incalzire trebuie sa beneficieze de automatizare performanta

Sistemul de incalzire trebuie sa beneficieze de automatizare performanta care sa micsoreze costul de consum si sa permita si controlul de la distanta. Un sistem cu cat este mai automatizat cu atat consumul este micsorat (un exemplu ar fi autoturismele).

In plus sistemele de incalzire AMASS beneficiaza de termostate dotate de producator cu 3 functii suplimentare de reducere consum. Acestea sunt in mod sigur sisteme care au un cost de consum scazut daca beneficiaza si de caracteristicile de inertie termica si eficienta energetica.

Sisteme de incalzire cu durata de viata lunga si service local, rapid.

Sisteme de incalzire elegante si confortabile

Sistemele recomandate sunt sistemele care nu necesita spatii de depozitare iar sursa caldurii este cat mai invizibila pentru a nu bloca spatialitatea si estetica incaperii.


CE POTI FACE MAI DEPARTE ?

Sisteme de incalzire cu durata de viata lunga si service local, rapid
Garantie 20 ani! Fabricat in Danemarca!
consultant ce spun clientii montam in toata tara calculeaza-ti consumul cere-ne o cotatie de pret
Lucrari de referinta

Solutii economice de incalzire mai ieftine decat gazul: incalzire electrica in pardoseala, electrica si totusi economica, radiatoare electrice cu roca vulcanica. Beneficiile incalzirii in pardoseala, consum, preturi, ce spun clientii.

Copyright 2024 Toate drepturile rezervate Amass Confort Systems SRL
Politica prelucrare date cu caracter personal.

AMASS PARTENERUL IDEAL PENTRU CA:
vezi toate lucrarile de referinta »